Sigorta şirketleri, 2017 yılında trafik sigortalarına getirilen tavan fiyat uygulaması nedeniyle zor durumda kalmaya devam ediyorlar!
Trafik sigortası branşı, yıllardır büyük zarar ediyor. Bu yüzden birçok sigorta şirketi trafik poliçesi kesmek istemiyor. Ancak Quick Sigorta, son yıllarda kesilmeyen poliçelerin çoğunu keserek bu alanda hızla büyüdü. Şirket, bu zararları mali gelirlerle karşılayabileceklerini ifade ediyor. Umarım öyle oluyordur.
Şirketler, trafik sigortasının yanında çoğunlukla sembolik tutarlarda ferdi kaza, İMM ve asistans teminatları da satarak tavan fiyat uygulamasını dolaylı yoldan aşmaya çalışıyor. Ancak bu kez de trafik sigortası primlerinin kasko fiyatlarını geçtiğine dair şikayetler artmaya başladı. Diğer taraftan, halkın satın alım gücü düştüğü için kaskoda sigortalanma oranı (penetrasyon) düşüyor, yani eskisi gibi şirketlerin trafikteki zararın kaskodan çıkartılması ihtimali de azalıyor.
Öte yandan, enflasyonla mücadele nedeniyle hükümet serbest tarifeye sıcak bakmıyor.
SEDDK, poliçe kesilmesini sağlamak için sürekli yeni tedbirler alıyor. Bu kapsamda, SEDDK, yeni yayımladığı 2025/6 sayılı Genelge ile sigorta şirketlerinin trafik poliçesi kesmekten kaçınma kapsamını daha da genişletti.
Buna göre:
-Üçer alık dönemler itibariyle kasko üretiminin en az %70’i kadar trafik poliçesi düzenleme zorunluluğu getirildi.
-Üçer alık dönemler itibariyle 7. ve 8. basamaktaki poliçe sayısının en az %30’u kadar 4. basamaktan poliçe kesme şartı getirildi.
-SBM’deki trafik teklif platformunda günlük olarak teklif vermeyen, poliçeleştirme yapmayan veya tahsilat gerçekleştirmeyen şirketler de poliçe kesmekten kaçınıyor sayılacak.
Bu düzenlemeyle SEDDK, trafik sigortasında poliçe üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor.
Ancak uygulamanın sektöre nasıl yansıyacağı merak konusu.