Zorunlu Deprem Sigortası (kısaca ZDS, ama halkın DASK poliçesi dediği) tarifesinde değişikliğe gidildi.
1) Deprem risk bölgelerine göre minimum primler %47 oranında artırıldı. Gerçek tapu kayıtlarına göre sigortalama sistemine geçildiğinde minimum prim uygulaması da kalkacaktır. Bu konuda çalışmaların (pilot uygulama) başladığını biliyoruz, ancak son durum hakkında güncel bilgiye sahip değilim.
2) Sigorta teminatları da artırıldı:
a) Metrekare başına azami teminat %34 artışla 8.039 TL’ye yükseldi.
Mart 2025 itibarıyla sivil rizikolarda (konut vs) İhtiyari Deprem Sigortası (İDS) asgari teminatı 19.246 TL olduğuna göre, ZDS + İDS toplamı ile konutlarımızı en az 27.285 TL/m² üzerinden sigortalayabileceğiz.
Eğer bölgenizde m² başına inşaat maliyetleri daha yüksekse, İDS teminatınızı buna göre belirlemeniz gerekiyor. Örneğin, inşaat maliyeti 30.000 TL/m² ise, 8.039 TL ZDS + 21.961 TL İDS teminatı satın alınmalı.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da gerçek m² değerinin tespit edilmesi. Sigorta kapsamını belirlerken:
-Dış duvarlar ve balkonlar kapsayacak şekilde olan alan (belediye başvurup inşaat projesinden öğrenilebilir, yeni tapularda ise sadece iç yani kullanım alanı m2 yazılmaktadır)
-Ortak alan payları (merdivenler, çatı, baca, asansör, bahçe duvarları vb.) tahminen hesaplanmalı. Ben müteahhit bir kaç arkadaş ve apartman yöneticisi ile görüşerek tahminen gerçek m2 alanımın tahminen %10 esas aldım.
Sanırım Türkiye’de ortak alanı sigorta teminatına ekleten tek kişi ben olabilirim. Mevzuata göre ortak alanlar da teminat kapsamında, ancak bunu poliçeye yansıtmazsanız tam hasarda eksik tazminat alırsınız. Kısmi hasar durumunda ise teminatınız yettiği ölçüde ödeme yapılır.
b) Toplam azami teminat da %34 artışla 1.704.162 TL’ye çıkarıldı. Bir önceki tarifede 212 m2 denk getirilen azami teminat, bozularak eskisi gibi 211,98 m2 gibi oldu. Bu m2 üzerinden olan alanlar ZDS teminatı dışındadır, dolayısıyla aşan kısma İDS teminatı alınması lazım.
3) Tarife Prim Oranı Artırıldı
Tarife prim artışı tüm deprem bölgelerinde yalnızca %10 seviyesinde kaldı. Böylece, ihtiyari deprem teminatı tarifesiyle kıyaslandığında yalnızca küçük bir farkla üzerine çıkılmış oldu.
Daha önce de belirttiğim gibi, devletin ihtiyari deprem sigortası için tarife belirlemesi gereksiz. Ayrıca, ilk layer olması, ki Kahramanmaraş depremlerinde de görüldüğü üzere ZDS tarifesinin, ikinci layer olan İDS tarifesinden çok daha yüksek (belki de 3-4 kat fazla) olması gerekmektedir. Sigortacı dostlarımız bu görüşlerime çok güceniyorlar ama kusura kalmasınlar bu durum sigortacılık teknik esaslarına aykırıdır.
4) DASK azami teminatları, İDS asgari teminatları gibi bir süredir TÜİK ÜFE endeksine göre aylık bazda artırılmaktadır. Buna göre TÜİK ÜFE’ye göre 7.800 TL ye gelmişti. Dolayısıyla gerçekte m2 teminat %3 (7.800-8.039) oranında, tarife fiyatlarında %10 ve toplamda ise %13,4 artış oldu.
Önümüzdeki süreçte, İstanbul depremine hazırlık kapsamında, Kahramanmaraş depremlerinden edinilen tecrübeler doğrultusunda sigortacılık alanında (sivil ve ticari tüm branşlar dâhil) kapsamlı bir proje yapmayı hedefliyorum.