1.ADIM: Tahkime dava açmak için yeni tarife farkını DASK’tan talep edilmesi ve talep gününden sonraki günden başlayarak 15 iş (Ptesi-Cuma arası) günü geçmesi gerekmektedir. 16. işgünü Tahkime başvuru hakkını kazanılır.
info@dask.gov.tr yazılacak talep dilekçe örneği;
…. nolu Zorunlu Deprem Sigortası poliçem kapsamında tarafıma eski tarife üzerinden … TL ödeme yaptınız. Ancak, ne mevzuatınızda ne poliçe üzerinde ne de sitenizdeki duyurunuzda zeyilname yaptırılması gerektiğine dair bir yükümlülükten bahsedilmediği için zeyilname yaptırmadım. Aynı şekilde Türk Ticaret Kanunu’nun “Aydınlatma yükümlülüğü” başlıklı 1423 üncü maddesindeki; “(1) … Ayrıca, poliçeden bağımsız olarak sözleşme süresince sigorta ilişkisi bakımından önemli sayılabilecek olayları ve gelişmeleri sigortalıya yazılı olarak açıklar.” hükmüne aykırı şekilde tarafıma yazılı bildirim yapılmamıştır. Bu nedenlerle 25/11/2022 tarihinde Resmi Gazetede ilana edilen yeni tarife üzerinden …. TL ilave tazminatın tarafıma ödenmesini talep etmekteyim. Bu kapsamda fazlaya ilişkin haklarımı saklı kalmak üzere şimdilik 100 TL tazminatın temerrüt tarihinden itibaren avans faizle ödenmesini, yargılama giderlerin karşı tarafa yükletilmesini talep ediyorum.
Ad Soyadı
IBAN:…
Nufus Cüzdan Örneği
Tapu sureti
Poliçe
Ödeme dekontu,
ÇŞB kararı,
2.ADIM: Dava açmak için Tahkim başvuru harcını yatırın.
Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL) | Başvuru Ücreti (TL) |
0 – 5.000 | 200 |
5.001 – 10.000 | 450 |
10.001 – 30.000 | 650 |
30001- …. | Uyuşmazlık tutarının %1,5’u (En az 650TL olmak üzere) |
T.C. Ziraat Bankası Bağlarbaşı Şubesi TR080001000824502567015015 numaralı hesaba yatırılması gerekmektedir (Şube Kodu: 0824). Başvuru ücretini yatırdıktan sonra banka dekontunun bir örneğini gerekli diğer belgelerle birlikte Komisyona ulaştırmayı unutmayınız.
Dava iki şekilde açılabilir.
Belirsiz alacak davası: HMK 107 nci maddesine göre alacaklının, davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerinin tam ve kesin olarak belirlenemeyeceği yahut bunun imkansız olması halinde, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle açacağı davaya verilen isimdir.
Kısmi alacak davası: HMK 109 ncu maddesine göre bütün alacağın aynı hukuki ilişkiden doğmuş olması ve bölünebilir nitelikte olması gerekmektedir.
Bu kapsamda, zeyilname yok diye ödenmeyen tutar belirli olduğu için hukukçular belirsiz alacak davası açılamayacağını beyan etmektedir. Bu durumda kısmi dava açılması en doğru dava olacaktır. Bu noktada sorun, Hakem ödenmesi kanaatinde ise tutar belirli olduğundan bilirkişi ataması yapmayacak, dolayısıyla sizler ıslah hakkını kullanamayacaksınız. Hakem de talebe bağlılık gereği talep ettiğiniz tutar (örn. 100 TL) ödenmesine karar kuracaktır.
Davayı kaybettiğinizde Asgari Vekalet Ücretinin 1/5 kadar DASK avukatlarına vekalet ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle, çoğu avukat düşük bir tutar (10 TL, 100 TL) üzerinden kısmi dava açmaktadır. Bu durumda geri kalan kısmı için yeniden Tahkime başvurmanız gerekecektir. Ancak Tahkimde içtihat oluşursa ve tamamını kazanacağınızı düşünüyorsanız, zeyilname farkının tamamını talep edebilirsiniz.
-Komisyona yatırılacak ücretlerde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
1- Başvurunuzun hiç bir aşamasında Komisyonca Kredi kartı bilgileriniz istenmemektedir.
2- Komisyona yapılan başvuru sonrasında, uyuşmazlık tutarının arttığı durumlarda (ıslah) eksik bir harç görüldüğünde Komisyon yetkili personel veya dosyanın ilgili hakeminin kurumsal mail adresinden tarafınıza bildirim yapılmakta olup, hiç bir surette Komisyon banka hesap numaralarının haricinde bir hesaba ücret istenmemektedir.
3- Bilirkişi görevlendirilmesine karar verildiğinde, kurumsal mail adresimizden tarafınıza ara karar gönderilmektedir. Ara kararı incelendikten sonra bilirkişi ücretinin yatırılması düşünülüyorsa ara kararda belirtilen Sigorta Tahkim Komisyonu hesaplarına yatırmanız gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi, aksi bir taleple karşılaştığınızda doğrudan Komisyonla irtibata geçilmesi rica olunur.
3.ADIM: Başvuru Formu doldurun.
http://www.sigortatahkim.org/ sitesinde “Online Başvuru Yap” bölümünü tıklyarak e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA
Başvuru Sahibi | : | XXXX XXXX |
Başvuran Vekili | : | |
Sigorta Kuruluşu (Aynı uyuşmazlıkla ilgili birden fazla kuruluşla ilgili başvuru yapıldığında tüm kuruluşlar buraya yazılabilir) | : | DASK |
Poliçe Türü (trafik, kasko, yangın, hayat branşı sağlık veya hastalık vb.) | : | Zorunlu Deprem Sigortası |
Uyuşmazlığa Konu Poliçe No | : | xxxxxxxxxxxx |
Talep Konusu (üstte bulunan poliçe türüne ek alt talep konusu örnek: -trafik – araç hasarı, trafik değer kaybı, trafik – destekten yoksun kalma, trafik- sürekli maluliyet veya geçici maluliyet vb.) | : | Bakiye tazminat (Yeni tarife farkı) |
Uyuşmazlık Tutarı (Sisteme girilen uyuşmazlık tutarı ile bu alana girilen uyuşmazlık tutarı aynı olmalıdır | : | 100 TL |
Riziko (hasar) tarihi | : | 06/02/2023 |
Sigorta kuruluşu kısmi bir ödeme yaptı mı ?
Yapıldı ise yapılan ödeme tutarı ve ödeme tarihi |
: | EVET
xx/xx/2023 |
UYUŞMAZLIK KONUSU :
“… nolu Zorunlu Deprem Sigortası poliçem kapsamında tarafıma eski tarife üzerinden … TL ödeme yapılmıştır. Ancak, ne ZDS mevzuatında ne poliçe üzerinde ne de DASK sitesindeki yeni tarife duyurusunda zeyilname yaptırılması gerektiğine dair bir yükümlülükten bahsedilmemiştir. Aynı şekilde Türk Ticaret Kanunu’nun “Aydınlatma yükümlülüğü” başlıklı 1423 üncü maddesindeki; “(1) … Ayrıca, poliçeden bağımsız olarak sözleşme süresince sigorta ilişkisi bakımından önemli sayılabilecek olayları ve gelişmeleri sigortalıya yazılı olarak açıklar.” hükmüne aykırı şekilde tarafıma yeni değişikliğine ilişkin yazılı bildirim yapılmamıştır. Bu nedenlerle 25/11/2022 tarihinde Resmi Gazetede ilana edilen yeni tarife üzerinden … TL ilave tazminatın tarafıma ödenmesini talep etmekteyim.”
NETİCE TALEP:
Bu kapsamda HMK 109 ncu madde kapsamında fazlaya ilişkin haklarımı saklı kalmak üzere şimdilik 100 TL tazminatın temerrüt tarihinden itibaren avans faizle ödenmesini, yargılama giderlerin karşı tarafa yükletilmesini talep ediyorum.
İSİM SOYİSİM
İMZA
Başvuru Formu dışında Hakemin karar vermesi için gerekli belgeleri ekleyin.
DASK Başvuru Dilekçesinin Ekran Görüntüsü
Nüfus Cüzdan Örneği
Tapu sureti
Başvuru harcı dekontu.
Poliçe
Ödeme dekontu,
ÇŞB kararı.
4.ADIM: gelen mailleri takip edin, hakem bilirkişiye atama yapılmışsa bilirkişi ücretini ödeyin. İkinci ihtimal hakem ek beyan için süre verirse talep tutarınızı ıslah ediyorum diye bütün talep edeceğiniz tutarı (örn. talep tutarını 150.000 TL yükseltiyorum) talep edin ve yukarıda verdiğim başvuru ücreti skalasına göre de başvuru harcı farkını (ıslah harcı) da yatırın.
5.ADIM: Karar gelirse DASK veya DASK avukatlarını arayıp ödenmesini talep edin, ödemezlerse icra dairesine gidin ve icra yoluyla tazminatı tahsil edin.