Sermaye Yeterlilik Ölçümünde ve TK Karşılayan Varlıklarda Değişiklikler
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin Bazı Maddeleri Değişti.
Resmi Gazete’de yayınlanan hali: SYT
A) Aktif risk ölçümü bölümüne ilişkin olan 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (i) satırı değiştirilmiştir.
Değişiklikle birlikte, prim alacaklarına ilişkin risk katsayısı ve kalan vadesine göre hesaplanan prim alacaklarına ilişkin risk katsayıları ile belirlenen gerekli sermaye ölçümünde önemli bir düzenleme yapılmıştır. Bu kapsamda:
-Kamu kurum ve kuruluşlardan olan alacaklar
-Kanunla kurulan ve özel kanunlarına istinaden sigorta aracılığı yapma yetkisi tanınan kurum ve kuruluşlardan (BDDK ya tabi finans kurumları hariç) olan alacaklar
-Hesap dönemi itibariyle sermayesinin 1/3 fazlası Türkiye Varlık Fonuna ait şirketlerden (sigorta aracılığı kapsamındakiler müstesna) olan alacaklar
diğer prim alacaklarından ayrı değerlendirilerek daha düşük bir risk katsayısı ile ölçülmesi sağlanmıştır.
B) “İdari Tedbirler” Başlıklı 9. maddenin ikinci ve beşinci fıkraları ile “Bildirim” başlıklı 10. madde değişti.
a) Sermaye yeterliliği hesaplamalarında, özsermaye/gerekli özsermaye oranının yalnızca yıl sonlarında ölçülmesi kuralı (Haziran sonu gösterge niteliğindeydi) yerine, her çeyrek dönem sonunda ölçülmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu düzenleme ile idari tedbirlerin yıl içerisinde de uygulanabilmesi mümkün hale gelmiştir
b) Şirketlerin rapor ve plan hazırlama süreleri ile sermaye açığını ekleme süreleri kısaltılmıştır.
c) “müdahale” aşamasında “derhal müdahale” koşulu getirilmiştir.
d) Sermaye yeterliliği tablolarının hazırlanmasıyla ilgili yapılan düzenlemeyle, bu tabloların yılda iki kez (Haziran sonu gösterge niteliğinde idi) hazırlanması yerine, artık her çeyrek sonunda olmak üzere yılda dört kez hazırlanması ve finansal tablolarla birlikte SEDDK’ya sunulması zorunlu hale getirilmiştir.
Sigorta ve Reasürans İle Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmeliğin Bazı Maddeleri Değiştirildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan hali: Teknik Karşılıklar
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (ç) bentleri değiştirilmiştir.
“a) Tek bir arazi, arsa veya bina veya tek bir parça şeklinde düşünülebilecek kadar birbirine yakın veya bunlardan gelecek zararların birbirlerini etkileyebileceği arazi, arsa veya binaların değerinin brüt teknik karşılıkların %5’ini aşan kısmı,”
Değerlendirme: Bu varlık kalemi için %10 olan oran, %5 indirilmiştir. Bu şekilde gayrimenkullerin Teknik Karşılıkları karşılayan varlık olarak görülmesi imkanı azaltılmıştır. Ancak burada kullanım amaçlı ve yatırım amaçlı gayrimenkul ayrımına gidilmemesi bir eksiklik olarak görmekteyim.
“ç) Bağlı menkul kıymetler, iştirakler, bağlı ortaklıklar ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler arasında yer alan sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin ortaklık payı ile BIST 30 endeksindeki pay senetlerinin brüt teknik karşılıkların %30’unu aşan kısmı, BIST 50 endeksindeki pay senetlerinin brüt teknik karşılıkların %20’sini aşan kısmı, BIST 100 endeksindeki pay senetlerinin brüt teknik karşılıkların %10’unu aşan kısmı ile diğer hisse senetleri (bağlı menkul kıymetler, iştirakler, bağlı ortaklıklar ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler dahil) ve diğer değişken getirili finansal varlıkların brüt teknik karşılıkların %5’ini aşan kısmı ve girişim sermayesi yatırım fonu paylarının brüt teknik karşılıkların %2’sini aşan kısmı,”
Değerlendirme: Bağlı menkul kıymetler, iştirakler, bağlı ortaklıklar ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler arasında yer alan sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin ortaklık payı ile diğer finansal araçlar ayrımı yapılmış, diğer finansal araçlar arasında hisse senetleri BİST30, BİST50 ve BİST100 içinde olanlar ile diğerleri (borsada işlem görsün görmesin) ayrımı yapılmış. Buna göre bağlı menkul kıymetler, iştirakler, bağlı ortaklıklar ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler arasında yer alan sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin ortaklık payı ile BİST30 içindeki şirket paylarının brüt teknik karşılıkların %30’unu aşan kısmı, BİST50 içindeki şirket paylarının brüt teknik karşılıkların %20 aşan kısmı, BİST100 içindeki şirket paylarının brüt teknik karşılıkların %10 u aşan kısmı, diğer hisse senetleri (halka açık olsun olmasın) ve diğer değişken getirili finansal yatırımlar içindeki şirket paylarının brüt teknik karşılıkların %5 i aşan kısım, girişim sermayesi yatırım fonu paylarının içindeki şirket paylarının brüt teknik karşılıkların %2 aşan kısım Teknik Karşılıklara karşılayan “varlık” olarak gösterilemez.
Bağlı menkul kıymet tanımı, TFRS’lerde yer almamakla birlikte, mevcut düzenlemelerde TFRS’lere aykırı olan birçok unsur bulunmaktadır. Bu nedenle bu hatanın, genel tabloda sadece küçük bir ayrıntı olarak kaldığı söylenebilir.
Özetle, gayrimenkullerin teknik karşılıkları karşılayan varlık olma payı azaltıldı, finansal araçların kalitesine göre payları değiştirildi.